Vineri, 24 mai 2013, sediul brãilean al Universitãþii Constantin Brâncoveanu a fost gazda evenimentului ”Jurnaliºti pentru Europa” organizat de Asociaþia Centrul de Informare ºi Documentare pentru Integrare Europeanã ºi Dezvoltare Durabilã ºi Centrul Europe Direct Brãila.
Organizat ca o sesiune de informare pentru studenþi ºi jurnaliºti, evenimentul a beneficiat de participarea reprezentanþilor organismelor de educaþie ºi administrative. De la Reprezentanþa Comisiei Europene, a fost prezentã la Brãila Roxana Morea, din partea AJOFM Brãila a participat la eveniment o fostã absolventã a UCB: Mihaela Miricã, consilier Eures. Au mai participat: Gabriela Marchiº de la Centrul de Documentare Europeanã din cadrul Universitãþii ”Danubius” din Galaþi, Gabriel Eduard Niculiþã de la Centrul de Tineret ”Tinklub” ºi Liana Bucur, consilierul Europass de la Inspectoratul ªcolar Judeþean Galaþi. Evenimentul a fost moderat de dna Adriana Marchidanu, coordonatorul Centrului Europe Direct Brãila.
Simona Basuc de la Asociaþia Centrul de Informare ºi Documentare pentru Integrare Durabilã s-a adresat studenþilor ºi jurnaliºtilor prezenþi: ”Aº dori ca întâlnirea de astãzi sã vã determine sã veniþi ºi sã ne cãutaþi la sediul nostru, dacã sunteþi interesaþi de stagii de pregãtire sau stagii de practicã, dacã doriþi sã lucraþi într-o asociaþie unde se realizeazã proiecte.”
Gina Orzan, specialist în Comunicare la Centrul Europe Direct Brãila: ”Misiunea noastrã constã în aducerea informaþiei europene cât mai aproape de cetãþeni ºi implicit, cât mai aproape de comunitatea localã. De ce Jurnaliºti pentru Europa? Odatã câºtigatã calitatea de cetãþean european, avem o serie de drepturi ºi oportunitãþi care ne revin. Pentru a ºti care sunt drepturile noastre avem nevoie sã ne informãm, iar informaþia trebuie sã o luãm de undeva, cu alte cuvinte din presã.”
Roxana Morea: ”Lucrez la Biroul de presã din cadrul Reprezentanþei Comisiei Europene în România de 17 ani. Anul acesta este ”Anul european al cetãþenilor”dedicat preocupãrilor de a disemina cât mai multã informaþie despre drepturile fiecãruia dintre noi ca cetãþeni europeni. Fiecare dintre noi ar trebui sã fie interesat despre ce înseamnã tematica europeanã pentru cã ea ne afecteazã în viaþa de zi cu zi. Avem posibilitatea de a influenþa ceea ce se decide la nivel european prin intermediul Parlamentului European ºi al oamenilor pe care îi trimitem acolo, dar ºi prin iniþiativa cetãþeneascã, prin consultãrile publice. Vã recomand sã fiþi activi ºi sã încercaþi sã vã folosiþi drepturile de cetãþeni europeni!”
Mihaela Miricã: ”Reprezint Agenþia Judeþeanã pentru Ocuparea Forþei de Muncã Brãila. Din pãcate, agenþia noastrã lucreazã cu un segment mai puþin favorizat de soartã, noi ne adresãm în special ºomerilor. La ora actualã, avem peste 11.000 de persoane în ºomaj la Brãila. Agenþia noastrã are o serie de facilitãþi pentru ºomeri ºi angajatori. În cadrul AJOFM avem departamentul EURES care oferã facilitãþi de reconversie profesionalã ºi ocupare a forþei de muncã pentru piaþa europeanã. Se lucreazã cu portalul Uniunii Europene, unde fiecare anagajator din UE îºi posteazã joburile oferite, iar toþi cetãþenii europeni îºi pot crea CV-ul ºi îºi pot cãuta un loc de muncã pe acest portal. Astãzi, pe portalul ”Mobilitãþi europene pentru ocuparea forþei de muncã” erau aproximativ 1.300.000 de locuri de muncã vacante ºi peste 1.125.000 de CV-uri înregistrate.”
Gabriela Marchiº: ”Reprezint centrul de documentare europeanã Euro Infoghid din cadrul Universitãþii ”Danubius” din Galaþi, deschis în anul 2009. Misiunea noastrã este sã cãutãm informaþiile despre fenomenul integrãrii europene ºi sã le aducem la cunoºtinþa publicului nostru format din studenþi, masteranzi, liceeni precum ºi publicului larg. Prin tot ceea ce facem, cãutãm sã creãm acest spirit de comunitate, de implicare în rândul tinerilor.”
Consilierul Europass de la Inspectoratul ªcolar Judeþean Galaþi, Liana Bucur, inspector pentru programe europene a vorbit despre ”Ce înseamnã Europass ? O standardizare a tuturor documentelor privind calificãrile, mobilitãþile, modul de elaborare a unui CV, º.a. Sunt anumite instituþii care au dreptul sã emitã certificatele de mobilitate Europass. Portofoliul Europass cuprinde: curriculum vitae Europass, paºaportul lingvistic Europass, biletul Europass la certificatul european, suplimentul Europass la diploma de licenþã sau master.”
Au mai luat cuvântul Eduard Gabriel Nicoliþã, care a vorbit despre programul ”Tineret în acþiune” ºi un grup de voluntari SEV din Germania, Portugalia ºi Franþa, gãzduiþi de Tinklub Brãila.
Momentul a fost urmat de cuvântul conf. univ. Dr. Liliana Gherman, Decanul Facultãþii de ªtiinþe Administrative ºi ale Comunicãrii: ”Mulþumim Centrului Europe Direct pentru materialele pe care ni le transmite periodic, ele constituie o sursã de informare europeanã importantã pentru studenþii ºi profesorii universitãþii noastre. La Universitatea Constantin Brâncoveanu punem mare preþ pe ceea ce înseamnã principii ale Uniunii Europene, suntem foarte deschiºi la ceea ce înseamnã limbi strãine, oferim acces la internet, avem studenþi care s-au pregãtit pentru diferite concursuri ºi proiecte ºi au primit sprijinul nostrum”.
O altã activitate inclusã în programul evenimentului a constat în premierea jurnaliºtilor din mass-media localã pentru activitatea de multiplicare a informaþiilor europene în regiune. Au primit diplome si premii jurnaliºtii de la: Infoest, Brãila Chirei, Obiectiv-Vocea Brãilei, Arcaºul, Ziarul Brãila, Pro Brãila, Infobrãila, Infodiaspora, Adevãrul, MegaTV, Kiss Fm Brãila ºi Tv Brãila.
Totodatã, Centrul Europe Direct Brãila a premiat ºi echipa de studenþi ai Universitãþii Constantin Brâncoveanu care s-au înscris la Concursul ”Europa Jurnaliºtilor din Amfiteatre”. Este vorba de: Alexandra Maria Busuioc ºi Marius Munteanu, ambii studenþi la Jurnalism în anul III ºi asist. univ. drd. Nicoleta Ciacu. Echipa de la UCB a realizat douã reportaje, unul pentru secþiunea tv intitulat ”Discriminarea romilor – fenomen european” ºi unul pentru secþiunea radio despre ”Ce înseamnã cetãþenia europeanã?”. Studenþii brâncoveni au fost singurii din Brãila care s-au înscris în aceastã competiþie coordonatã de Comisia Europeanã, prin urmare ei au fost felicitaþi ºi premiaþi la nivel local.
În finalul manifestãrii, Adriana Marchidanu ºi Gina Orzan, respectiv coordonatoarea Centrului Europe Direct Brãila ºi specialistul în comunicare al centrului au lansat un nou concurs pentru jurnaliºti ºi studenþi. Este vorba de concursul ”Europa pe înþelesul tuturor” adresat jurnaliºtilor ºi studenþilor la jurnalism, comunicare ºi administraþie publicã din cadrul UCB. Concursul se va desfãºura pe douã secþiuni, una pentru jurnaliºti ºi alta pentru studenþii care au fost invitaþi sã redacteze douã articole de presã care sã abordeze o temã europeanã de interes pentru cetãþenii brãileni. Înscrierile articolelor se vor face în intervalul 24 mai – 16 septembrie 2013. Jurizarea articolelor înscrise în concurs se va face de cãtre o comisie mixtã formatã dintr-un jurnalist, un profesor al Universitãþii Constantin Brâncoveanu din Brãila ºi un reprezentant al Centrului de Informare Europe Direct Brãila. Juriul va analiza articolele înscrise în concurs ºi va stabili 3 câºtigãtori. Aceºtia vor primi, în funcþie de locul ocupat, obiecte în valoare de 500 Ron pentru premiul I, 300 Ron pentru premiul II ºi 200 Ron pentru Premiul III. De asemnea, toþi participanþii la concursul ”Europa pe înþelesul tuturor” vor primi materiale promoþionale ºi diplome de participare. Atât jurnaliºtii cât ºi studenþii vor fi premiaþi în cadrul ceremoniei de deschidere a anului universitar 2013-2014 la Universitatea Constantin Brâncoveanu, filiala Brãila, în data de 1 octombrie 2013.