Marți, 28 mai 2013 la sediul Universității Constantin Brâncoveanu din Brăila s-a desfășurat seminarul cu tema ”Antreprenoriatul – lansarea și administrarea unei afaceri”. Evenimentul a fost orgnizat de Facultatea de Management – Marketing în Afaceri Economice Brăila împreună cu Asociația Antreprenorilor din România și Oficiul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii.
În deschidere, decanul Facultății de Management - Marketing în Afaceri Economice Brăila, conf. univ. dr. Camelia Vechiu a prezentat invitații și a punctat obiectivul seminarului pentru cariera studenților: ”Invitații noștri de astăzi sunt: Camelia Drăgan care este președintele Asociației Antreprenorilor din România și Daniela Cojocaru din partea Oficiului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii Brăila. Știm cu toții că baza unei economii o reprezintă întreprinderile mici și mijlocii. Întotdeauna acțiunile de antreprenoriat trebuie să primeze, să fie încurajate de stat și de toate celelalte instituții. Antreprenoriatul înseamnă acea inițiativă de a încerca să realizezi ceva cu propriile forțe, să își gestionezi timpul și profitul și să încerci să atragi pe lângă tine oameni la fel de valoroși. Acest concept de antreprenoriat a apărut undeva prin secolul al XVII lea în Frana, iar economistul Jean Baptiste Say spunea că: ”A fi antreprenor înseamnă să iei un lucru dintr-un mediu unde productivitatea este scăzută și să-l duci într-un alt mediu unde este productivitate mai mare și să obții profit”. De exemplu, cărbunele, îl extragem dintr-o zonă în care productivitatea este scăzută și îl prelucrăm în altă parte și obținem produsul finit cu o productivitate mult mai mare și cu un plusvaloare mai mare. Antreprenoriatului trebuie să i se acorde o atenție foarte mare, întreprinderile mici și mijlocii trebuie încurajate, susținute, iar voi, studenții puteți fi antreprenori și puteți începe o afacere pentru a putea fi proprii voștri stăpâni, așa cum unii dintre voi deja sunteți. Noi vă încurajăm pe toți să aveți astfel de inițiative pentru că puteți să faceți o afacere, vă trebuie doar curaj și informații”.
Au luat cuvântul apoi reprezentantele Asociației Antreprenorilor din România și a Oficiului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii. Camelia Drăgan: ”Sunt președintele acestei asociații a antreprenorilor, dar, înainte de toate, sunt brăileancă și vreau să aloc o parte din timpul meu vouă - tinerilor, pentru a reuși să dezvoltăm puțin orașul. M-aș bucura să am și eu o mică contribuție în succesul afacerilor derulate de tinerii din Brăila. Asociația Antreprenorilor din România a fost înființată în anul 2007 la Timișoara, este formată din atreprenorii care sunt și facilitatori în cadrul unui program de dezvoltare antreprenorială și relaționare cu tinerii, numit Entrepec. Obiectivul asociației noastre este susținerea tinerilor întreprinzători din România și crearea de afaceri inovative care să aducă un plus de valoare în cadrul economiei românești.
Când vă gândiți să vă faceți o afacere, gândiți-vă mai întâi la ce vă face plăcere, ce vă pasionează? În momentul în care demarați o afacere este bine să vă calculați și riscurile. Primul pas este planul de afaceri pe care am înțeles că îl realizați și aici la universitate la anumite discipline pe care le studiați. E important să folosiți acest plan de afaceri pentru a avea o viziune de ansamblu a ceea ce vreți să faceți mai departe. Nu trebuie să vă temeți de eșec, pentru că marii antreprenori de succes din lume au fiecare la activ cel puțin 3 eșecuri. Important este să aveți perseverența de a vă urmări obiectivele pe care le-ați stabilit. Voi tinerii sunteți speranța și viitorul acestui oraș.
Probabil că mulți dintre voi vreți să plecați de aici și o să simțiți că acele rădăcini cu care ați plecat de aici vă trag înapoi. Este bine să preluați ideile din alte părți și să veniți înapoi aici, să deschideți afaceri. Mesajul meu către voi ar fi: ați învățat foarte mult aici în cadrul universității, aveți posibilitatea să investiți în voi mai departe, pentru că aceasta este cea mai importantă și cea mai durabilă. Prin urmare, vă recomand să citiți mai multe despre antreprenoriat, să căutați pe internet. Poate că nu toți dintre voi aveți abilități antreprenoriale, dar pentru aceia dintre voi care vor să se testeze, sunteți bineveniți în work-shop-urile antreprenoriale să vedeți ce abilități aveți și spre ce vă puteți îndrepta mai departe”.
Daniela Cojocaru: „Suntem azi alături de voi pentru a vă spune că se poate ca un tânăr din Brăila să facă o afacere chiar maine. Și lucrul acesta este posibil și datorită faptului că există programe de finanțare pentru tinerii antreprenori. Un astfel de program este cel finanțat de bugetul statului, cunoscut în randul tinerilor ca și ”Programul 10.000 €”. Este al treilea an de când tinerii pot beneficia de finanțare prin intermediul acestui program. Au fost finanțate și la Brăila afaceri prin intermediul acestui program din 2011 până în prezent. Practic, orice tânăr care nu a împlinit încă 35 de ani și care nu a avut niciodată vreo afacere, nu a fost acționar poate să înregistreze la Oficiul Comerțului o societate comercială. Pentru aceasta, beneficiază de un sprijin din partea statului, este scutit de plata taxelor de înmatriculare la Registrul Comerțului pentru înființarea unul SRL debutant.
Mai mult decât atât, doar în sprijinul acestor SRL-uri, programul prezintă acea finanțare de 10.000€ nerambursabili și care poate să reprezinte maxim 50% din totalul investițiilor eligibile pe care și le propune fiecare. Din momentul înființării, timp de 3 ani SRL-ul debutant poate să acceseze această finanțare, apoi pentru minim 2 și maxim 4 dintre angajații pe care îi va avea SRL-ul există o scutire de scutire de contribuții la asigurările sociale, există o paletă largă de măsuri de sprijin pentru afacerile lansate de tineri. Planul de afaceri este relativ ușor de făcut, iar pentru voi, studenții Universității Constantin Brîncoveanu, cei care vă pregătiți să deveniți economiști, este mult mai simplu. Nu este o competiție de proiecte, acestea se analizează în funcție de data depunerii acestora. Important este ca voi să vreți să faceți acea afacere”.
Informațiile transmise au stârnit interesul și curiozitatea studenților care au adresat în continuare multe întrebări despre modalitățile concrete de creare a unui SRL și de realizare a planului de afaceri. Seminarul s-a constituit într-un punct de plecare, mulți dintre studenți au fost activi, au pus întrebări și au dovedit că vor să aibă astfel de inițiative de a lansa afaceri în Brăila.