Vineri, 4 octombrie 2013 la sediul Universității ”Constantin Brâncoveanu” din Brăila a avut loc o dezbatere asupra planului de acțiune care vizează facilitarea tranziției de la școală la viața activă în cadrul proiectului ”Caravana Carierei” inițiat de Blocul Național Sindical.
La eveniment au participat reprezentanți ai organizațiilor sindicale și patronale, ai autorităților cu atribuții în piața muncii, profesori, elevi, studenți și reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale cu activitate în zona de tineret.
Dezbaterea a fost moderată de către Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical și managerul proiectului ”Caravana Carierei”. Acesta a mulțumit participanților și a prezentat etapele parcurse în cadrul proiectului pe care îl manageriază. Lansat în urmă cu trei ani, proiectul a urmărit identificarea măsurilor de inserare a tinerilor pe piața muncii. Pentru aceasta, echipa implicată în implementarea proiectului a fost multidisciplinară, fiind formată din 15 specialiști din foarte multe domenii: sociologi, psihologi, specialiști în consiliere, economiști, ingineri, specialiști în comunicare și alții. Odată formată echipa, au urmat o serie de întâlniri de lucru în fiecare județ din România, astfel că pe parcursul celor trei ani, la întâlnirile de lucru și la dezbaterile organizate în cadrul proiectului au participat peste 18.000 de tineri cu vârste între 15 și 25 de ani.
„Este un proiect pe care l-am început cu trei ani în urmă. Am avut șansa să coordonez acest program. Spun că am avut șansa pentru că am putut lucra în mod direct cu mii de tineri din România. Constat în mod real, fără filtre și fără distorsiuni care sunt nevoiele lor. Toate aceste constatări m-au dus la următorul mesaj: proiectul îl finalizăm frumos acum în octombrie, la Brăila, la Unversitatea ”Constantin Brâncoveanu”, toți indicatorii propuși îi vom depăși, numai că zeci de mii de tineri din România, dacă nu chiar sute de mii vor avea nevoie în continuare de multe lucruri”, a declarat Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical. El a precizat că multe dintre acele lucruri de care au tinerii nevoie – și a făcut referire la locuri de muncă și dezvoltare a carierei – nu pot fi realizate „de unul singur”, ci este nevoie de colaborare, de comunicare. De aceea a apărut și acest proiect de înființare a unei platforme care să vină în sprijinul acestor tineri.
Un obiectiv important al proiectului constă în lansarea unei platforme de informare a tinerilor pentru o dezvoltare a carierei și o valorificare mai bună a propriilor aptitudini pe piața muncii. Platforma social media va fi în legătură cu principalele rețele de socializare pentru a putea veni în întâmpinarea tinerilor. Platforma are o denumire în limba egleză – www.yoof.ro – și va avea, în perioada imediat următoare, aplicații pentru telefonul mobil. Platforma respectivă va oferi tinerilor foarte multe informații utile în ceea ce privește pregătirea atât în școală, cât și în vederea găsirii unui loc de muncă. Mai bine de trei sferturi dintre tinerii din România au cel puțin un cont pe rețelele de socializare iar pornind de la acest aspect, platforma propusă de BNS dorește să fie cât mai aproape de tinerii din România. Platforma este dublată și de un call center național la care tinerii pot apela pentru a primi informații direct pe telefon despre oportunități pentru tineri, șanse de finanțare, locuri de muncă, oportunități de continuare a studiilor și altele. Lansarea oficială a platformei www.yoof.ro se va desfășura pe 17 octombrie 2013, la Palatul Parlamentului.
Dumitru Costin a precizat că trebuie pus foarte mult accentul pe pregătirea tinerilor în sensul dezvoltării unei cariere și a arătat că majoritatea celor cu care echipa a discutat în cei trei ani cât a derulat proiectul respectiv nu doresc să plece peste hotare, însă fenomenul ia o altă amploare după ce absolvenții de liceu sau de facultate au primele dezamăgiri pe piața muncii. De aceea, el crede că trebuie pus accentul foarte mult pe tineri deoarece doar menținerea lor în țară poate asigura un viitor bun în ce privește sistemul de protecție socială, îndeosebi pensiile. Printre avantajele în materie de educație pe care le-ar putea oferi platforma respectivă se numără meditații gratuite, în sensul digitalizării unor cursuri din partea unor profesori astfel încât orele să fie cât mai accesibile.
”Faptul că tinerii au nevoie să fie asistați a fost constatat în urma experiențelor directe și a semnalelor primite din piața muncii, dar este confirmat și de datele statistice. La nivel european, aproximativ 7,5 milioane de tineri nu au un loc de muncă, iar unul din cinci tineri nu își poate găsi un loc de muncă, în condițiile în care abandonul școlar a crescut la cote alarmante. Șomajul în rândul tinerilor este o problemă majoră la noi, rata medie a șomajului fiind de 25%, în timp ce media la nivel european este de 22,5%. La această situație s-a ajuns din cauza lipsei de coordonare dintre oferta de forță de muncă și cererea reală din piață, dar și din cauza lipsei unei strategii la nivel național”, a mai afirmat Dumitru Costin.
Momentul prezentării proiectului Caravana Carierei a fost urmat de cuvântul doamnei decan al Facultății de Management-Marketing în Afaceri Economice Brăila, conf. univ. dr. Camelia Vechiu: ”Urez bun venit în universitatea noastră tuturor oaspeților. Universitatea noastră, respectiv centrul de la Brăila, prin cele două facultăți nu este doar gazda acestui eveniment ci și partener în cadrul proiectului ”Caravana Carierei”. Studenții noștri au făcut parte din grupul țintă al acestui proiect, au participat la întâlnirile generale pe grupuri dar și la cele directe, individuale, au beneficiat de informații legate de oportunitățile pe care le pot avea pe piața muncii și cât de ușor se poate face trecerea de la școală la piața muncii. Este un demers pe care noi, ca universitate îl salutăm, cu o valoare foarte mare pentru tineri. Aceștia sunt dezorientați, nu reușesc să își găsească un drum, o cale care să-i ducă în final la o carieră pe care și-o doresc și care să-i reprezinte. Ceea ce ați întreprins prin proiect, zic eu că aduce multă valoare pregătirii elevilor și găsirii unor soluții care să-i ducă în final la posturile pe care și le doresc. Noi ca universitate ne dorim aceleași lucruri, îi instruim pe tineri, le oferim specializări multiple în care ei să se regăsească, dar fără un efort venit și din partea lor, fără sprijinul lor, nu putem să facem ceea ce ne propunem, de aceea, trebuie întotdeauna să formăm o echipă. Sunt convinsă că toți profesorii prezenți astăzi, atât din mediul preuniversitar cât și din cel universitar sunt de acord cu ideea formării unui parteneriat între școală, familie, instituții și universitate astfel încât tinerii să rămână în țară și să contribuie la ceea ce putem face împreună aici cu toții. Acest proiect este începutul unei colaborări între universitatea noastră și Blocul Național Sindical, sunt convinsă ca vor urma și alte proiecte pe care le putem desfășura împreună mai ales că mulți dintre reprezentanții BNS de la Brăila sunt absolvenți ai universității noastre și atunci odată în plus, ne vor simți și mai aproape și vor găsi aici nu numai o gazdă ci un partener în tot ceea ce vor dori să întreprindă”.
Finalul întâlnirii a fost dedicat prezentării planului de acțiune vizat de inițiatorii proiectului cu precizarea direcțiilor de acțiune, măsurilor, indicatorilor și rezultatelor, surselor de finanațare, grupului țintă și a celor responsabili. Una dintre direcțiile de acțiune programate vizează promovarea activităților de ucenicie la locul de muncă prin realizarea unui program național de stagii de ucenicie bazat pe centre regionale de ucenicie. O altă acțiune își propune asistarea tinerilor în primele 6 luni de la inserția profesională prin organizarea de programe de mentoring și coaching pentru tinerii angajați.
Prezentarea a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri la care au participat toți cei prezenți, atât elevii cât și studenții Universității ”Constantin Brâncoveanu” s-au dovedit deosebit de activi în formularea unor întrebări relevante legate de modul concret de punere în practică a proiectului.