Home » Stiri » Workshop-ul de cercetare stiintifica – „Cum sa fii publicat”

Cea de a doua zi a conferinței internaționale „Knowledge Economy – Challenges of the 21st Century” a fost dedicată, în exclusivitate, workshop-ului de cercetare științifică ce s-a numit „How to get published” („Cum să fi publicat”) susținut de către prof. univ. dr. Anabela Mesquita celor care au dorit să ia parte la el.
Dimensiunea cercetării științifice a carierei Anabelei Mesquita cuprinde: editarea a numeroase cărți și publicarea unei serii de articole în reviste și în cadrul diferitelor conferințe naționale și internaționale. Alături de acestea, domnia sa a scris o carte despre ce înseamnă procesul de absolvire a unu master sau a unui program de doctorat, iar enumararea poate continua. De aceea, ea a fost cea care a condus workshop-ul, care a avut stuctură dinamică și a implicat un nivel ridicat de interacțiune între moderator și public.
Structura activității a cuprins o prezentare scurtă a moderatorului, a obiectivelor sale, printre care putem aminti: identificarea corectă a jurnalelor de specialitate la care să trimiți articole și înțelegerea în profunzime a regulilor de publicare din prisma editorilor, care decid dacă un articol va fi sau nu publicat. Prezentarea propriu-zisă a întregului proces s-a concentrat pe obiectivele amintite mai sus, dar a implicat oferirea unei serii de exemple care să ilustreze cu o acuratețe cât mai mare partea teoretică și dezvoltarea unei dinamici pazată pe adresarea de întrebări din partea participanților, care nu au întârziat să aducă în discuție o serie de problematici specifice domeniului cercetării. Astfel, fiecare a primit răspunsuri cât mai detaliate și s-au dezbătut chestiuni diverse, plecând de la strategia de tip SEO (Search Engine Optimization) de construire a titlului și a abstractuurlui și terminând cu chestiuni de tip organizatori.
În a doua parte a întâlnirii, participanții au fost încurajați să efectueze următorul exercițiu: pe baza tuturor informațiilor primite, să caute online cele mai potrivite jurnale pentru domeniul lor de studiu, în care ar putea să își publice lucrările. După care, au trebuit să redacteze un titlu și un abstract pentru un posibil articol de specialitate, despre care, fiecare dintre cei prezenți, a primit câte un feedback personalizat.
La finalul întâlnirii, s-au tras concluzii, s-au pus întrebări, iar toți participanții au menționat faptul că această întâlnire a rezultat a fi extrem de utilă pentru ei. Dintre aceștia, îi putem aminti pe: prof. univ. dr. Joachim Fritz, secretarul general al Institutului Regiunilor din Europa, conf. univ. dr. Sebastian Ene, prorectorul universității desemnat cu cercetarea științifică, conf. univ. dr. Mihaela Asandei, decanul Facultății de Management Marketing în Afaceri Economice, Tudorel Popescu, directorul Direcției de Relații Internaționale și Relații Publice a universității, prodecani și cadre didactice din cadrul instituției.
Putem să apreciem că workshop-ul a fost un real succes și că reprezintă piatra de temelie pentru viitoarele activități destinate cercetării academice organizate de către Universitatea Constantin Brâncoveanu.