În cadrul acțiunilor desfășurate în luna decembrie de Universitatea „Constantin Brâncoveanu” din Pitești, Centrul universitar Brăila, joi, 10 decembrie 2015, ora 14.30, în Aula Universității a avut loc Masa rotundă intitulată „Reflectarea drepturilor omului în Constituția României”.
Evenimentul a fost adresat elevilor de la liceele brăilene, iar de data aceasta au răspuns invitației elevi de la: Colegiul Național „Gheorghe Munteanu Murgoci”, Colegiul Economic „Ion Ghica”, Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu”, Liceul Teoretic „Mihail Sebastian”, Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” și Școala Gimnazială „Spiru Haret”. În cadrul manifestării au mai participat cadre didactice, studenți și specialiști în domeniu. Tema dezbaterii a fost una extrem de interesantă și incitantă, atât pentru specialiști cât și pentru elevii și studenții participanți: modul în care sunt reflectate drepturile omului în Constituția României.
În alocuțiunea de bun venit, conf. univ. dr. Camelia Vechiu, Decanul Facultății de Management - Marketing în Afaceri Economice Brăila, a precizat importanța drepturilor fiecărui cetățean al României, precum și conștientizarea acestora, în special în rândul tinerilor.
În continuare, doamna Camelia Vechiu a prezentat invitații care au luat parte la această masă rotundă: prof. Corina Pavel – Inspector de specialitate Inspectoratul Școlar Județean Brăila, conf. univ. dr. Dorian Rais, dr. Valentin Popa – Muzeul Brăilei „Carol I”.
Dintre oaspeți, primul care a luat cuvântul a fost doamna prof. Corina Pavel, care a mulțumit și a precizat că se simte onorată pentru invitație, subliniind că este încântată de această manifestare.
În continuare, domnul conf. univ. dr. Dorian Rais a ținut o pledoarie extrem de interesantă și apreciată, referitoare la importanța constituției unei țări, în general și a însemnătății Constituției României, în particular. Întrebări precum: „Ce este democrația ?”, „Care sunt drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor ?” și multe altele, au stârnit un viu interes, atât în rândul elevilor și al studenților, cât și în rândul cadrelor didactice prezente.
Domnul dr. Valentin Popa, următorul invitat care a luat cuvântul, a lansat o întrebare provocatoare: „România este o țară democratică sau nu ?”. Și această invitație a suscitat interesul sălii, discuțiile pe marginea acestei teme fiind diverse și uneori contradictorii, dar întotdeauna extrem de fascinante și benefice.
Dezbaterile s-au prelungit destul de mult, toți cei prezenți fiind extrem de încântați de amploarea dialogurilor ce au urmat.
În încheiere, doamna Decan, conf. univ. dr. Camelia Vechiu, le-a mulțumit participanților pentru aprecierile aduse la adresa Universității și pentru efervescența dezbaterilor și reușita manifestării.