La acest eveniment au participat studenții de la specializările management, marketing, contabilitate și informatică de gestiune, din anii I și II, alături de elevi de la Colegiul Tehnic Dimitrie Dima din Pitești, însoțiți de doamna Costache Elena, cadru didactic la colegiul amintit.
Moderatorii evenimentului au fost: conf. univ. dr. Savu Mihaela și lect. univ. dr. Teselios Delia.
Invitată să ne vorbească despre propria carieră ca economist, a fost doamna Alina Andrei, absolventă a Facultății Management Marketing în Afaceri Economice, promoția 2003, actualmente director la S.C. ARABESQUE S.R.L.
Conf. univ. dr. Savu Mihaela a ales să prezinte un economist român, Mihail Manoilescu, de la a cărei naștere se sărbătoresc anul acesta 125 de ani. Mihail Manoilescu a fost publicist, gânditor economic și politic, politician român dintr-o veche familie aristocratică.
Principala sa lucrare, publicată prima dată în 1929 la Paris în franceză, apoi tradusă în engleză, germană, italiană, portugheză este Teoria protecționismului și a schimbului internațional. Autorul analizează în această lucrare probleme și situații proprii României, dar și altor țări din lume, cartea devenind o armă teoretică a lumii subdezvoltate în lupta cu țările industriale.
În perioada 14.07.1931 - 27.11.1931, Mihail Manoilescu a fost guvernator al B.N.R.. Pentru a evidenția istoria Băncii Naționale a României, s-a început un proiect în anul 2015 de prezentare a personalităților care au fost de-a lungul timpului guvernatori ai B.N.R., astfel că anul acesta au apărut trei monede celebrând trei personalități ale perioadei interbelice:
- 175 de ani de la nașterea lui Ion I. Câmpineanu,
- 140 de ani de la nașterea lui Ion Lapedatu
- 125 de ani de la nașterea lui Mihail Manoilescu.
Lect. univ. dr. Teselios Delia a prezentat laureatul Premiului Nobel pentru Economie din anul 1994, John Forbes Nash Jr. Acesta a obținut premiul Nobel pentru analiza fundamentală a echilibrului în jocurile ne-cooperative ale teoriei jocului. Teoria propusă de John Nash susținea ideea calculării punctelor de echilibru în ceea ce privește studierea jocurilor cooperante, în scopul găsirii soluției optime în problemele de negociere. Fără a intra în detalii ce țin de matematică, acesta susținea că printr-un calcul matematic se putea determina punctul în care două părți cad de acord, punct numit ”Soluția Nash”, aflat pe o curbă de optimitate Pareto.
Viața sa a fost
imortalizată în filmul „A beautiful mind”, personajul său fiind
portretizat de Russell Crowe.