Home » Stiri » Liceul „Ion Barbu" a aniversat 40 de ani de invatamant liceal la Universitatea Constantin Brancoveanu


Liceul „Ion Barbu", la aniversarea a 40 de ani de învățământ liceal

Joi, 27 octombrie, Universitatea Constantin Brâncoveanu a avut onoarea de a găzdui evenimentul festiv organizat de Liceul Teoretic „Ion Barbu" din Pitești, la sărbătorirea a 40 de ani de la înființare. Într-o atmosferă specială, încărcată de emoții, foști și actuali directori, profesori și elevi ai liceului au sărbătorit o istorie plină de realizări și de provocări deopotrivă.
Evenimentul a debutat cu un moment de reculegere în memoria celor care au contribuit la dezvoltarea activității liceului, printre care și prof. Adrian Oprea, care a reușit în anul 1991 să retransforme liceul într-unul cu profil teoretic, după ce, în 1977, acesta devenise liceu industrial.

Poate cel mai emoționant moment a fost cel în care Maria Nicolae, prima directoare a ceea ce este astăzi Liceul „Ion Barbu", a luat cuvântul și a vorbit despre înființarea lui în 1971, când vechea clădire a fost construită de la zero, într-o groapă cu ciulini.
Reprezentanții administrației locale - vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Simona Bucura - Oprescu, și Dănuț Teodorescu, șeful Direcției Dezvoltare Locală a Primăriei Pitești - au marcat această aniversare cu cele mai frumoase urări și cu Diplome de excelență înmânate prof. Alexandru Ionescu, actualul director al liceului.

Prof. univ. dr. Ovidiu Puiu, prorector al Universității Constantin Brâncoveanu, le-a transmis felicitări tuturor celor care au făcut ca Liceul Teoretic „Ion Barbu" să fie unul dintre cele mai bune licee din județul Argeș și a subliniat cât este de important ca elevii să știe că nu sunt cu nimic mai prejos de cei din alte țări europene.
Acesta este feedback-ul pe care Universitatea Constantin Brâncoveanu îl primește constant de la partenerii ei internaționali, care apreciază pregătirea studenților și a cadrelor didactice ce efectuează mobilități de studiu și de cercetare. Deoarece UCB a sărbătorit anul acesta, la rândul ei, 20 de ani de învățământ superior, Liceului Teoretic „Ion Barbu" i-a fost acordată, pe lângă Diploma de excelență pentru contribuția adusă la dezvoltarea învățământului preuniversitar din România, și o medalie jubiliară.


Dl Spiridon Cristocea, director al Muzeului Județean Argeș și fost profesor, și dl Octavian Sachelarie, director al Bibliotecii Județene Argeș, au ținut să sublinieze cât de importante sunt atât educația, cât și cultura în formarea tinerilor și faptul că ele trebuie să se completeze una pe cealaltă.  

Alexandru Ionuț Bidilă, elev în clasa a IX-a, și Anca Țicu, elevă în clasa a XII-a, le-au oferit celor prezenți ocazia de a descoperi o parte din gândurile, emoțiile și speranțele de a fi boboc, respectiv elev în ultimul an de studiu ai unui liceu care, conform propriilor declarații, este pentru ei o a doua familie.

La final, profesorilor de ieri și de azi le-au fost acordate diplome de excelență pentru dăruirea cu care au îndrumat promoții de elevi nu numai către cunoștințe, ci și către cultură.
Evenimentul s-a încheiat într-o notă foarte optimistă, pe acordurile melodiei „Ani de liceu", cu o poză de grup a tuturor profesorilor prezenți. Liceul Teoretic „Ion Barbu" a fost înființat la 1 septembrie 1971, sub denumirea de Liceul Real-Umanist Nr. 4 Pitești. Deoarece o parte din materii erau predate în limba germană, unita­tea de învățământ a primit numele neoficial de „Liceul German". În 1977, acesta a devenit liceu industrial și doar în 1991, a rede­ve­nit teoretic, sub denumirea de Liceul Teoretic „Ion Barbu" .