Home » Stiri » UCB SE IMPLICĂ. INFORMARE PENTRU SĂNĂTATE! PENTRU VIAȚĂ!

Universitatea noastră a avut bucuria și plăcerea să găzduiască luni, 15 octombrie, o acțiune de importanță majoră pentru comunitate în general, pentru studente și femei, în special. Astfel, am realizat un prim pas într-o campanie amplă, derulată la nivel național, la care ne-am alăturat cu toată bucuria.
Programul național de Screening pentru depistarea precoce activă a Cancerului de Col Uterin a fost inițiat de Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică Brăila, la care s-au alăturat alți parteneri dornici să susțină programul, precum Consiliul Județean Brăila, Colegiul Medicilor din România, Spitalul Județean de Urgență Brăila, Asociația Pro Democrația, Tinklub, dar și unversitatea noastră.
Această primă întâlnire, așa cum ne-a declarat psihologul Patricia Dincă de la Centrul de tineret Tinklub, „s-a adresat în special organizațiilor și voluntarilor, în scopul popularizării campaniei de luptă împotriva cancerului de col uterin”.
Prezentarea realizată de Anca Bogoi, voluntar în cadrul Tinklub, a oferit toate informațiile necesare, campania ce se va derula pe parcursul a 5 ani adresându-se tuturor femeilor cu vârsta între 25 și 64 de ani, care pot beneficia gratuit de testarea anuală Papanicolau. Referindu-se la această boală, ne-a confirmat locul „fruntaș” pe care țara noastră îl ocupă în topul european al incidenței acestei grave forme de cancer: „România e în topul țărilor în care pacientele nu sunt tocmai atente cu ele însele. Motivul poate fi și acela că patologia nu implică durere decât la un stadiu foarte avansat”. Aceasta a insistat asupra simplității testării respective care adesea stârnește teamă.
În orașul Brăila, rețeaua de screening curpinde 81 de centre de consiliere din cadrul cabinetelor de Medicină de Familie, un centru de recoltare cu 12 medici ginecologi din echipa Spitalului Județean de Urgență Brăila, Corp D și două laboratoare. Totodată, se fac eforturi pentru dezvoltarea acțiunii și în mediul rural, găsirea de parteneri fiind unul din scopurile acțiunii desfășurate în această zi. De altfel, unii dintre medicii brăileni și-au exprimat disponibilitatea pentru deplasarea în aceste zone pentru centre de recoltare mobile.
Doamna decan conf. univ. dr. Camelia Vechiu și-a exprimat bucuria de a putea oferi informații referitoare la campanie, susținând diseminarea acestora, în acest sens invitând, pentru o dată ulterioară, personalul medical abilitat care să prezinte studentelor universității toate informațiile. Aceasta a declarat: „Universitatea noastră dorește să fie un membru activ al comunității locale, să se implice în problemele acesteia”.
Sperăm în extinderea campaniei, de aceea dorim să îi atragem pe toți cei ce doresc să ni se alăture pe viitor, deoarece cancerul de col uterin este curabil, dacă este depistat la timp. „Învață pentru viață!” devine pentru noi, de acestă dată, un slogan care poate salva vieți.