Home » Stiri » English debate la Universitatea „Constantin Brâncoveanu”

Miercuri, 31 octombrie, la Universitatea „Constantin Brâncoveanu” din Pitești a avut loc English debate-ul „Business on Facebook”. Acesta este prima dintr-o serie de dezbateri pe care universitatea își propune să le organizeze, lunar, pentru studenții săi.
De această dată, invitatul din mediul de afaceri a fost Raluca Bunescu, reprezentantul Băncii Transilvania din Pitești, care a susținut o prezentare detaliată a strategiei de social-media, a impactului pe care pagina de Facebook a avut-o în rândul clienților și a efectelor înregistrate la nivel de profit și de valoare adăugată. De asemenea, în sală au fost prezenți Ion Grigore - manager „Real”, studenții internaționali Audinga Gutauskaite și Vaiga Stancikaite din Lituania și Lukas Lemieszec și Mariusz Krzych din Polonia, studenți de la nivel Licență și Masterat ai Facultății de Management-Marketing în Afaceri Economice și Facultatea de Științe Juridice, Administrative și ale Comunicării.
Dezbaterea propriu-zisă a început cu întrebarea: „Cine are și cine nu cont de Facebook?”, iar răspunsul a fost că 99% din cei prezenți au cont și petrec astfel, în medie, de la trei ore pe zi până la doisprezece ore, de aceea s-a ajuns la concluzia că, pentru unii tineri, site-ul de socializare a creat un fel de dependență, ei simțind nevoia să îl verifice cât mai des posibil. Discuția a continuat cu avantajele și dezavantajele unui cont de Facebook. Printre avantaje ar fi: posibilitatea de a-ți crea un mare număr de prieteni, oportunitatea de socializare, ocazia de a afla informații utile despre conferințe, despre companiile care te interesează, despre petreceri organizate în barul preferat si altele asemenea lor. Printre dezavantaje se numără faptul că ești mereu supus opiniilor și criticilor celorlalți, că oameni străini pot să îți invadeze intimitatea sau chiar să îți fure identitatea, dacă devii o persoană publică.
Un alt subiect care a stârnit reacții diverse în rândul auditoriului a fost cel legat de companiile care vizualizează conturile de Facebook ale posibililor angajați și de specialiștii de la HR care, uneori, fac recrutări doar de pe rețelele de socializare. Unii studenți au fost împotriva acestei practici, altora li s-a părut o idee bună că, prin social-media, își pot crește șansele de angajare și își pot arăta și o altă față a lor ca indivizi.
Tot având în centru companiile, discuția a alunecat către micile afaceri care sunt doar pe Facebook și către marile corporații care au un online PR Specialist, doar pentru a crea și a implementa strategiile de social media. Și în acest caz, opiniile au fost împărțite între cei care consideră că o afacere mică, fără o sumă semnificativă alocată pentru publicitatea pe Facebook, nu are șanse să supraviețuiască și cei care au afirmat că multinaționalele sunt prezente pe Facebook doar pentru că așa „este la modă”, neținând cont, în mod real, de feed-back-ul primit de la clienți. Însă toți au ajuns la concluzia că există motive clare pentru care orice companie trebuie să fie prezentă pe Facebook: pentru că ajunge foarte ușor și cu costuri minime la diferite segmente de public, pentru că sunt 3 milioane de oameni care stau zilnic pe această rețea de socializare, pentru că fiecare individ petrece minimum 55 de minute pe Facebook pe zi, pentru că îți optimizezi cuvintele-cheie în motoarele de căutare și că poți să intri într-un dialog direct cu publicul tău, ceea ce dovedește că o companie este transparentă, fapt care determină creșterea gradului de încredere în ea.
Concluzia debate-ului a fost următoarea: cine nu are un cont de Facebook, este bine să și-l facă; cine are unul, trebuie să aibă grijă ce anume postează, pentru că oricând poate fi vizualizat de către un posibil angajator și că, în mod cert, “business is on Facebook”.