La Universitatea Constantin Brâncoveanu a avut loc joi, 21 martie sesiunea lunară de dezbateri în limba engleză care, de această dată, a avut drept temă problema voluntariatului.
Invitatul special al acestei sesiuni a fost Olga Herișanu, președintele asociației „Parcul lalelelor” din Pitești. În sală au mai fost prezenți cadre didactice din Universitate, studenți de la programul de masterat și licență și studentele care au venit în România prin programul Erasmus: Agneska Stasilo, Jovile și Dovile Imbrasaite din Lituania și Rita Varela Oliveira și Rafaela Ferreira Valente din Portugalia.
După cuvântul de deschidere susținut de lect. univ. dr. Camelia Chirilă, în prima parte a dezbaterii, o serie de studenți au vorbit auditoriului despre câteva subiecte derivate din tema stabilită. Astfel că, primle două prezentări, susținute de către Adriana Cocîrță și Ion Alexandru, au încercat să definească ce este voluntariatul și să ofere date istorice cu privire la începuturile voluntariatului în America și în Europa. Următoarea prezentare a fost făcută de către Magdalena Vâlcea, care a enumerat celor prezenți numeroasele beneficii ale activităților de voluntariat: dezvoltarea competențelor personale și a unor noi drumuri profesionale, crearea unei rețele personale de cunoștințe, participarea la organizarea unor evenimente importante și multe altele.
Cel de al treilea subiect a făcut referire la cele mai cunoscute programe de voluntariat, ilustrate de către Elena Călinescu. Printre ele se numără: AISEC, Tineret în acțiune, Crucea Roșie și alte. Florența Teodorescu a făcut referire la ce înseamnă să faci voluntariat în România și la cât de importante sunt activitățile acestea pentru un tânăr la început de drum în carieră. Următorul vorbitor, Ion Grigore, ne-a oferit o serie de motive pentru care fiecare dintre noi ar trebui să întreprindă activități de voluntariat, susținând ideea că voluntar poate fi fiecare dintre noi, chiar și cu gesturi mici.
La întrebarea cum și de ce să încurajezi studenții să facă voluntariat, Florin Neacșa ne-a oferit o serie de răspunsuri convingătoare, printre care acelea că voluntariatul poate oferi recompense uimitoare la nivel personal, că poate să constitue o experiență minunată și plină de învătăminte pentru oricare dintre noi. Ultimele două prezentări au fost ale studentelor din Lituania și din Portugalia care ne-au oferit cifre și exemple concrete de programe de voluntariat care se derulează în țările lor și ne-au vorbit despre experiențele proprii în materiel de activități bazate pe voluntariat.
După sesiunea de întrebări și răspunsuri cu privire la subiectele prezentate, în fața audienței a venit invitatul special – Olga Herișanu – președintele Asociației „Parcul Lalelelor”. Acestac le-a vorbit celor din public despre scopul înființării asociației și anume despre transformarea Parcului Ștrand într-o expoziție cu flori de primăvară, în care să predomine lalelele, despre organizarea „Simfoniei lalelelor” în perimetrul parcului, care să devină un obiectiv turistic de talie europeană, despre crearea, în Parcul Ștrand, a unei școli pentru cei îndrăgostiți de natură și despre promovarea activităților cultural-educative în aer liber. Toți cei prezenți au fost invitați să se alăture inițiativelor organizației, iar câteva persoane chiar s-au arătat interesate să participe în calitate de voluntari.
Dezbarea s-a încheiat cu o fotografie de grup și cu voci entuziasmate care au afirmat că așteaptă cu interes întâlnirea următoare din luna aprilie, care va avea drept temă “Successful Job Interviews”.