Home » Stiri » Sesiunea cercetării științifice studențești la Brăila

La Brăila, în Aula Tracon a Universității Constantin Brâncoveanu a avut loc marți, 22 mai 2013, cea de a XXI - a ediție a Sesiunii Anuale a Cercurilor Științifice Studențești. 
În deschidere, președintele Senatului – prof. univ. dr. Ion Scurtu, a apreciat prezența numeroasă a studenților și liceenilor invitați afirmând: „Sesiunea științifică este un eveniment de mare însemnătate în viața universității noastre. Chiar de la fondarea universității, rectorul nostru fondator a avut ca obiectiv, pe lângă pregătirea generală de foarte bună calitate a studenților, și dezvoltarea unor aptitudini de cercetare științifică și posibilitatea selecției unor studenți de elită, pregătiți să facă față la exigențele mereu sporite de pe piața muncii, la nivel național și internațional.”
Am fost deosebit de onorați de faptul că am sărbătorit ziua universității noastre și deschiderea cercurilor științifice studențești alături de personalități ale județului Brăila, din instituții și firme care ne-au fost mereu alături pe parcursul celor două decenii de existență: Ovidiu Nechita, vicepreședintele Consiliului Județean Brăila, Nicu Filote, secretar general al Consiliului Județean Brăila, Dragoș Neagu, directorul Bibliotecii Județene ”Panait Istrati”, Traian Cișmaș, director al Direcției de Agricultură și Dezvoltare Rurală Brăila, Radu Moisei, directorul Administrației Parcului Natural ”Balta Mică a Brăilei”, Cătălin Grosu, subprefect al Județului Brăila, Andrei Puia, directorul Colegiului Economic ”Ion Ghica” Brăila, Camelia Drăgan de la Asociația Antreprenorilor din România, Filiala Brăila, Luminița Mihailov, Director al Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est Brăila, directori adjuncți și profesori de la colegii naționale și licee brăilene. 
Ca în fiecare an, alături de studenți, la sesiunea științifică au participat numeroși elevi de la Colegiul Economic ”Ion Ghica”, Colegiul Național ”Gh. Munteanu Murgoci”, Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu”, Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga” și de la Liceul Pedagogic ”D. P. Perpessicius”. 
Rectorul fondator al Universității, prof. univ. dr. Alexandru Puiu a adresat câteva cuvinte participanților: ”Cercetarea științifică a fost o dimensiune perenă a universității noastre. Îmi amintesc cu plăcere și cu oarecare nostalgie de prima sesiune a cercurilor științifice studențești, organizată chiar în primul an de învățământ, cu o mână de studenți de la un singur an de studiu. Aici la Brăila, am organizat prima sesiune științifică a Universității Constantin Brâncoveanu, apoi am organizat și la Râmnicu Vâlcea și Pitești. La prima sesiune au participat, pe lângă studenții noștri și cei de la Academia de Studii Economice din Chișinău. De atunci și până azi, s-au organizat 21 de ediții, cele mai multe au fost organizate în două trepte, pe centrele universitare din Brăila, Piteși și Râmnicu Vâlcea și pe universitate. La sesiunea de astăzi, lucrul cel mai plăcut pentru mine este că pe lângă noi, cei de la Universitatea Brâncoveanu participă și colegii de la Facultatea de Inginerie precum și elevii de la liceele brăilene. Le felicit pe cele două decane, pe toate cadrele didactice și pe studenții de la facultățile brăilene care țin steagul sus în pofida unor greutăți, mai ales de ordin cantitativ, pe care sper să le depățim.” 
 Subprefectul Brăilei, dl Cătălin Grosu a dorit să mulțumească universității și cadrelor didactice pentru efortul pe care îl depun în educarea tineretului brăilean. Absolvent de masterat la UCB Brăila, subprefectul Cătălin Grosu le-a recomandat tinerilor ca pe lângă cunoștințele teoretice, să se ancoreze în practică: ”este inutilă acumularea de informații fără a le pune în practică”.
Luminița Mihailov, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est a afirmat: ”Admir capacitatea de a se organiza a cadrelor didactice de la universitate și, în mod special, a domnului rector fondator Alexandru Puiu, care a avut inițiativa construirii acestei universități la Brăila.”
Au mai luat cuvântul profesorul Pascu Gabriel de la Colegiul Național ”Gh. Munteanu Murgoci” și Camelia Drăgan, Președintele Asociației Antreprenorilor din România, Filiala Brăila. 
Decanul Facultății de Management-Marketing în Afaceri Economice Brăila, conf. univ. dr. Camelia Vechiu a prezentat cele 14 secțiuni ale sesiunii științifice care au totalizat 178 de lucrări precizând faptul că în medie, pe fiecare secțiune, studenții și elevii au înscris  între 11 și 14 comunicări. Acestea au abordat o tematică de cercetare variată, fiind răsplătite cu 124 de premii, premii speciale și mențiuni. 
În finalul manifestării, președintele Senatului universității, prof. univ. dr. Ioan Scurtu a precizat că numărul de premii acordat reflectă nivelul ridicat de pregătire a studenților. Rectorul fondator prof. univ. dr. Alexandru Puiu a completat ideea exprimată de dl Scurtu afirmând: ”Sunt realmente entuziasmat și voi pleca mai optimist decât am venit, pentru că, într-adevăr, merită să fim optimiști, deoarece avem studenți foarte buni, inteligenți și profesori competenți care organizează astfel de sesiuni. M-a bucurat diversitatea tematică și ieșirea din rând, faptul că Facultatea de Științe Administrative și ale Comunicării, deși micuță, a avut atâția combatanți, atâția premianți, lucru ce denotă faptul că există calitate!”
S-au acordat 22 de premii I pentru lucrările studenților și 34 de premii speciale pentru elevii care au participat la sesiune. Toți participanții au primit diplome și cărți oferite de Fundația de Învățământ, Știință și Cultură ”Prof. univ. dr. Alexandru Puiu”.